Een mooi programma: 4-kampjes met gongronde, schaakquiz en tombola. Dat alles met naar ik schat toch zeker 80 schakers van West. Per groep 4 spelers en 4 prijzen: een chocoladepakket, een fles wijn, een kerststol en natuurlijk de rollade. Kans op vlees!

De kerstvierkamp blijft een ongrijpbare formule. De winnaar kiest eerst, maar het is vaak vooraf onduidelijk waar de voorkeuren van de deelnemers liggen. Als je een liefhebber van vlees bent en je zit met 3 vegetariërs in een groep, maakt het niet zo veel uit hoe je speelt. Als je met één of meer meisjes in de groep zit en je houdt van chocolade, moet je je best doen. Als je met Schoffelmeer in een groep zit en je wil een rollade is het oorlog. De Schoffel heeft een historisch bewezen voorkeur voor het vleespakket.

ka-rollade-O

Ik zat in een groep waarvan ik de cadeauvoorkeur lastig kon inschatten. Het leken me geen van allen heren voor het chocoladepakket, maar je weet natuurlijk nooit of er iemand tussen zit die thuis nog wat heeft goed te maken. De kans leek me klein dat er met een laatste plaats nog kans op vlees was. Achteraf bleekt het allemaal koffiedik kijken. Na twee ronden had ik een korte rokade gescoord: 0-0. Een 0-0-0 kon net worden voorkomen doordat de kleine Scheer een dame doneerde, maar het bleef een laatste plaats. In dit geval gaf die plek recht op een kerststol. Omdat ook de tombola een kerststol opleverde en mijn wederhelft niet op de hoogte was van de kans op kerststol, liep de voorraad thuis op tot 3 units. De kerststol komt mij inmiddels danig de oren uit, maar dat krijg je als je loopt te prutsen.

De kerstquiz is voor de oud-Talers een traditie en voor de oud-Problemers een mooie aanwinst op het kerstfestijn. De oorspronkelijke Ron Brandsteder van dit programmaonderdeel, Cromsigt, had zich teruggetrokken ten faveure van P. Kooiman, die ongeveer 21 vragen in elkaar had gefabriekt. De overtuigende winnaar was de schaakhistoricus Goes, die maar liefst 17 goede antwoorden produceerde. Het feestelijke prijzenaanbod bestond uit verschillende schaakdranken zoals de Koninck bier, Kasteel bier, een Triple Koninginnebier en een toren-wijntje. Ik had zelf nog wel een witte damesbier bij het prijzenpakket verwacht. Gelukkig kon ik met 15 goede antwoorden en een derde prijs nog een paar kasteelbieren meepikken om de kerststollen weg te spoelen. De jury buigt zich nog over de al te familiaire vragen in de quiz zoals:

 • In welk jaar werd Tal geboren?
 • Hoe vaak won de heer Nagel het Amerikaanse kampioenschap?
 • Tegen wie speelt de schaakprotégé van Goes een trainingspartij?
 • Wie won de eerste editie van de Best of the West?

Op die laatste vraag scheen voor sommigen “ikke” ook een juist antwoord te zijn.

Het hoogtepunt van de avond was zoals altijd de Tombola. Ook hier heeft de jury wel wat opmerkingen over:

 • Het is wel heel toevallig dat de vrouw van de quizmaster het grote, grote bierpakket wint.
 • Het is wel héél toevallig dat de student Pronk het grote, grote voedselpakket wint.
 • Het is wel HEEL toevallig dat schrijver dezes ook bij de Tombola een kerststol wint.
 • Het is wel HÉÉL toevallig dat Piet Kooiman een met rood lakleer afgewerkte damestas wint.

Piet ging blij als een kind naar huis. Het is maar hopen dat Piet zo sportief is dat we die tas één van de komende jaren nog eens terug gaan zien bij een Tombola, want het moet gezegd, dat was bij verre het meest prachtvolle cadeau van de avond. Ik hoop dat het een wisseltas wordt die tot eind der tijden een jaar mag logeren bij iemand die het juiste lootje heeft getrokken. Het enige risico is dat er met zo’n prijs zo veel mensen op de Tombola afkomen dat de zaal te klein wordt. Het is dan ook niet meer dan terecht dat de inbrenger van dit prachtige kleinood, Rob van Haastere, met de roze lootjes 3 trekkingen achter elkaar een schitterende prijs pakt. Helaas ging daarbij het lichtmetalen, wit afgelakte, soort van vogelhuisje waarvan het doel niet helemaal duidelijk was, aan zijn neus voorbij .

En of het allemaal niet op kon werd de avond naar een hoogtepunt gebracht met ettelijke porti bitterballi en een nieuw doorgeefschaakspel dat uit Zuid Afrika werd geïntroduceerd door Nienaber. Ik kan dit spel vooral later op de avond iedereen aanraden. Het is beduidend ludieker dan het reguliere doorgeefschaak en wordt in land van herkomst triple genoemd.

Het spel werkt als volgt:

 • Er zitten 6 spelers aan 3 borden tegenover elkaar.
 • In tegenstelling tot bij het reguliere doorgeefschaak, is de pot triple voorbij als aan 1 bord wordt gewonnen.
 • De centrale speler is de Captain. Alle stukken van de zijkanten worden aan hem doorgegeven. Het centrale bord heeft de neiging nog al vol te geraken met stukken.
 • De captain mag kiezen of hij zijn stukken doorgeeft naar links of maar rechts.
 • Overleggen tussen spelers is toegestaan. Je zou kunnen zeggen dat dit zelfs de kern van het spel vormt.
 • Bij promotie mag er voor worden gekozen een stuk van de tegenstander op het naastgelegen bord te pakken en in te zetten op het eigen bord. Dit is vooral zo ludiek omdat het regelmatig leidt tot een situatie waarin op dat bord de koning kan worden geslagen, wat bij triple is toegestaan.

Ik ken tot nu toe geen ander spel dat zo geschikt is om de tegenstander belachelijk te maken en uit te maken voor prutser. Kortom, het is echt een spel dat de kerstgedachte uitdraagt. Bovendien is het goed te combineren met een bitterballetje en een biertje.

Wie meent dat dat het einde was van dit fantastische schaakjaar heeft het mis. Zaterdag was nog een laatste rondje Best of the West af te werken. Frans Schoffelmeer is nog steeds op weg naar prolongatie van zijn titel met winst op Robbie S. zodat hij ook volgens jaar bij de kerstquiz weer ikke in kan vullen. Zelf scoor ik hoog in het blunder van het jaar klassement door tegen rating-favoriet van Zutphen in een gelijke stelling mat in 1 over het hoofd te zien. Aangezien leider in dit klassement, Rob S. mat in 1 over het hoofd zag in verloren stelling, heb ik hiermee de leiding heb gepakt. Sinds het bierpakket incident van de Tombola weten we immers dat het geheel geaccepteerd is de mooiste prijzen aan jezelf uit te keren. Voor de liefhebber volgt hier de stelling:

Rest ons nog op te merken dat BOTW afgelopen zaterdag met Rene Pijlman, Jeroen Cromsigt en Paul Scheermeijer 3 arbiters had, wat ons vanzelfsprekend brengt bij het laatste nieuws rond de Bulgaar Ivanov. De volgende brief belandde op de burelen van de Fide:

Dear Mr. President,

(…) I wish to bring to your attention some recent facts whereby a Bulgarian player, FM Boris Ivanov, was twice expelled from a tournament for not complying with arbiter requests. (…)

Kind regards,

Yuri Garrett
ACP Board Director

Nu vraag ik u, als de heren Pijlman, Cromsigt en Scheermeijer u tijdens een BOTW partij meenemen naar een zijkamertje in de Woestduin, u vragen zich geheel te ontkleden en te bukken, om zogenaamd naar een “electronic device” te zoeken, wat doet u dan? Dat lijkt mij een relevante vraag voor de kerstquiz! Kans op vlees is oké, maar dit gaat wat ver. De keuze van Ivanov om zich terug te trekken uit het toernooi zou ook de mijne zijn. Het is een schande. De Bulgaarse bond heeft Ivanov voor 4 maanden geschorst; wat een bananenrepubliek.  Maar geen zorgen, volgens mij is hij bij de KNSB gewoon speelgerechtigd. We stand by our man!

Overig nieuws deze week:

 • Ook in de kerstvakantie blijven de nieuwe leden binnenstromen.
 • Professionals scoren al een tijdje slecht in de PROcup. Dekker en Nieuwenbroek staan nog steeds op 6 remises. Pijlman staat op 5. Warmerdam voegt zich met mooie witremise met een nieuw totaal van 5 bij leiders.
 • Voorzitter en Secretaris hebben nog steeds hun eerste ronde bekermatch niet uitgevluggerd.
 • West bekert niet verder na een reisje naar Noord.