Het was weer een feestelijke clubavond. De zaal in kerstsfeer voor de jeugd, ongeveer 25 borden intern, 3 teams extern en nog wat reservespelers aan de bar. Daarmee halen we weer keurig de 75 schakers. Bovendien, het gerucht van bitterballen werd bewaarheid.

Zo richting de helft van het seizoen is het een mooi moment om de externe prestaties wat door te nemen. Teams winnen en teams verliezen, wat niet anders kan met zo veel teams, die ook nog wel eens tegen elkaar spelen.

Het 8ste en het 9de zitten in één poule. Bepalend voor de stand is de onderlinge match van een paar weken geleden die door het 9de werd gewonnen.Wat lekker is in deze poule, is dat degraderen niet mogelijk is. Je kan dus altijd voluit spelen en dat zie je aan de nonchalante manier waarop met materiaal wordt omgegaan. Bijzondere vermelding verdient dat het 9de een gemiddelde rating heeft van 934, wat niet extreem hoog is, maar een gemiddelde TPR van 1304!! Daarmee zijn ze het best presterende team van de SGA. Is daar ook een prijs voor? Zou wel terecht zijn lijkt me.

Het 7de heeft een lastige poule. Op rating moeten ze vechten tegen degradatie, en zo ziet de stand er ook een beetje uit. Daarentegen hebben ze de nummers 1 en 2 in de poule al gehad, zodat er alleen een weg naar boven is. Het 6de draait overeenkomstig de rating mee in de middenmoot. Bij het 4de en het 5de lijkt bij een paar spelers sprake van een ernstige vormcrisis. De tweede seizoenshelft moet er meer mogelijk zijn.

Er zijn momenteel twee teams in de eerste klasse en nul in de promotieklasse. Gezien de tussenstand kan dat volgend jaar anders zijn. Het derde staat na 3 ronden 3de vlak achter de leiders in het klassement. Zowel de huidige nummer 1 als de nummer 2 komen nog aan de beurt, zodat eventuele promotie nog in eigen hand is. Het tweede is los. Met gemiddeld de hoogste rating was het 2de al favoriet. Met een TPR die daar bovenuit stijgt keren de bookmakers weinig meer uit als je op ze wedt.

De gemiddelde rating van West 2 is 1908 ten opzichte van 1936 in de promotieklasse. Dan zou je volgend jaar aardig mee moeten kunnen draaien, maar de vraag is natuurlijk of je nog een keer zou kunnen promoveren. Daar zijn wij van de weekpraat eens ingedoken.

Een analyse van de winnaars van de afgelopen jaren geeft een verrassend beeld. Vorig jaar promoveerden VAS 3 en CAISSA 6 naar de KNSB. VAS 3 had volgens de SGA site destijds een gemiddelde rating van 1987. De 8 sterkste ingezette spelers hadden een rating van gemiddeld 2040. De Eerste 3 borden een rating van 2230 en een TPR van bijna 2400! Goed dat die jongens promoveren. Veel te sterk voor de promotieklasse en een goede kans om in de KNSB meteen weer te promoveren zo lijkt.

Wat schetst onze verbazing als we dit jaar kijken naar de prestaties van VAS 3 in de KNSB. Hun gemiddelde rating is enorm gezakt, naar 1866, terwijl een groot deel van het team nauwelijks de 1700 weet te houden. Dat niet alleen, ze schamen zich zo kapot voor hun resultaat dat ze bijna allemaal hun naam hebben veranderd! Tex de Wit heet nu Niek Oud, Djurre den Heeten heet Milo Bogaard en ga zo maar door.

Je bent dan meteen benieuwd hoe het Caissa 6 vergaat. Het promoverende team had een gemiddelde rating van 1991. De 8 spelers met de hoogste rating die meespeelden hadden een rating van 2034. De bovenste 3 borden een gemiddelde rating van 2150. En wat blijkt, hier precies hetzelfde verschijnsel in de KNSB. De gemiddelde rating is gezakt naar 1853, iedereen heeft zijn naam veranderd en velen hebben moeite de 1700 vast te houden.

Wanneer je dan kijkt naar de ranglijst van de promotieklasse dit jaar wordt het allemaal nog vreemder. Vrijwel heel Caissa 7 heeft nu dezelfde naam en rating als Caissa 6 vorig jaar.

Caissa zelf heeft er het volgende over te melden op hun site: “… We weten hoeveel moeite het heeft gekost om de teams bij elkaar te krijgen. Ik vrees dat we nu, met de tweede ronde van de KNSB voor de boeg al te maken krijgen met ‘de tol van de roem’. Caissa 5 heeft tot op heden GEEN invaller kunnen vinden voor de externe wedstrijd van zaterdag. Als het bij de tweede ronde al begint, dan vrees ik het ergste voorde rest van de competitie. Voor alle teams wel te verstaan…”

Wat moeten wij hier nu mee? Stel je voor dat Messi elke jaar opnieuw aan de selectiewedstrijden voor het tweede van Barcelona meedoet en overtuigend wint. Vervolgens laat hij zijn klungelige broertje in zijn plaats meedoen omdat hij zelf dat jaar geen zin heeft. Geheel terecht werden hier op de SGA vergadering ook vragen over gesteld. Caissa biedt een oplossing. Zij zullen bij winst afzien van promotie. Daar worden wij natuurlijk niet vrolijk van. Promotie is geen recht, promotie is een plicht! Dat is de tol van de roem. Het enige waar wij in geïnteresseerd zijn is de klok.

Zoals gezegd, dit jaar voor West nog niets aan de hand, maar het kan zo maar zijn dat we volgend jaar in de promotieklasse spelen tegen een team dat Caissa 8 heet, met dezelfde namen en ratings als het huidige Caissa 7. Eén oplossing is die van Laurierboom, die 2 jaar geleden een grootmeester liet aanrukken om promotie af te dwingen. Die promotie werd overigens het jaar daarop direct gevolgd door doorpromoveren in de KNSB. Dat gaan wij ook doen! Een Bulgaar voor Blanchard. We gaan dat financieren met crowdfunding en we hebben al een specifieke Bulgaar op het oog: Boris Ivanov! Hij is wel eens beschuldigd van vals spelen, maar vooralsnog is nooit vastgesteld dat hij iets tegen de reglementen heeft gedaan, dus het zou heel onterecht zijn als daar een punt van werd gemaakt. Als Boris niet kan, kunnen we ook zijn schoenen lenen. Het gerucht gaat dat je daar een stuk beter van gaat schaken.

valsspel

Voor het overige deze week allerlei nieuws:

  • Geert Renkema bij het begin van de partij tegen zijn tegenstander: “Je bent zenuwachtig hè.”
  • Pijlman aan de bar tegen Winsemius: Wanneer krijg jij eindelijk eens een sterke tegenstander?
  • Schuur en Manshanden blijven extern op 100%
  • Ideetje: Er is een regel denkbaar waar een speler bij promotie uit een bepaalde klasse voor een jaar het speelrecht in die klasse (en alle lagere klassen) verliest.
  • Het hoogtepunt van het jaar zit er weer aan te komen: Kersttombola, gongronde en geruchten van een quiz. Nu maar hopen dat er weer zo’n mooie boor tussen de prijzen zit.
  • Misschien krijgen we wel weer bitterballen!
  • Oplossing van schaakprobleem van vorige week: zonder de zwarte g pion geeft wit mat in 5.