De voorheen Taller weet het misschien nog niet, maar het voorheen 1ste van voorheen het Probleem wint altijd als de voorzitter zich laat vervangen. Paul was er niet en dus won WEST 2 van ENPS. Misschien moeten wij een strategische sessie hebben om te bedenken in welke teams we Paul allemaal kunnen opstellen om hem vervolgens niet te laten meespelen. Daar kunnen we nog veel prijzen mee pakken. Meteen een gemiste kans gisteren. Als de voorzitter in de basisopstelling voor de KNSB beker had gestaan om niet te spelen hadden we kunnen winnen met dezelfde opstelling als nu. Nu werd het 0-4 voor de hunnen.

De uitslagen zijn ook belangrijk voor de interne. De eerste periode in groep 1 is een strijd op leven en dood. Favoriet Schoffelmeer heeft een paar weken geleden een potje verloren en verliest nu voor de knsb beker weer. In het verleden was extern spelen op donderdag voor de top van de interne een nadeel. Je kreeg vaak een veel sterkere tegenstander dan intern, met risico op puntverlies. Schoffel had daar als knsb speler geen last van. Inmiddels is het andersom. De opkomst van sterkere spelers in de interne is groot en het tweede en derde spelen eerste klasse in plaats van promotieklasse. Dat betekent dat je extern relatief makkelijk kan scoren. Schoffel mist als knsb-er die mogelijkheid en moet bovendien ineens op donderdag knsb-bekeren. Dan krijg je weer een tegenstander die enorm kan schaken.

Manuel, tegenwoordig ook een zaterdagspeler, begreep het belang en kwam zo nu en dan onder andere bij mijn bord kijken. Hij meldde geheel eerlijk en open dat hij weliswaar hoopte dat het tweede zou winnen, maar dat een verliespartij van mij hem niet slecht zou uitkomen. Ik maakte remise, wat voor de PROCUP niet opschiet, maar intern bleek je met een halfje  redelijk zaken te kunnen doen deze week. Bijna iedereen bovenin speelde remise. Alleen Jeroen wist Yvette te verschalken en Frans liet dus punten liggen. Jeroen staat nu denk ik tweede en de periode is alles behalve beslist. Dat gaat pas in ronde 9 gebeuren zo lijkt het.

Donderdag stond ook in het teken van de comeback van Schuur. Hij won achter elkaar, met een totaal tijdgebruik van een kwartiertje naar het schijnt: “Ik heb gewoon mijn pionnen naar voren geschoven. Alle stukken op de koningsvleugel stonden nog op hun plek. Hij had alles ontwikkeld, maar ja, ik schoof gewoon mijn pionnen naar voren.” En zo doen we dat dus. Gewoon de pionnen naar voren.

Omdat externe potten niet meetellen voor het remise-klassement kon Nieuwenbroek vrijuit op winst of verlies spelen. Hij won. De beslissende partij voor het tweede was die aan bord 1 waar Nienaber debuteerde. In een zinderend tijdnoodduel werd het actieve stukkenspel van Jacob zijn tegenstander te veel. Die tegenstander was het er niet mee eens. Hij had nog remise aangeboden toen hij een pion voorstond. Jacob had dat vriendelijk geweigerd. Logisch ook, want in zijn team in Zuid Afrika was remise accepteren of aanbieden verboden. Extern altijd door tot de kale koningen! En extern telt toch niet mee voor het remiseklassement.

Over die PROCUP gesproken. Er werd weer waanzinnig professioneel gespeeld op de clubavond. Het leek aan de bar wel alsof iedereen remise had gespeeld. De belangrijkste uitslagen zijn de remises van Pijlman en Kooiman, tegen respectievelijk Kotmans en Dekker. Beiden maakten remise vanuit een betere stelling. Dat is natuurlijk het mooist. Ik moet daarbij overigens zeggen dat het een fascinerende stelling was van Pijlman, één voor de studieboeken. Pijlman toonde zijn enorme veelzijdigheid als schaker aan door na 3 witremises nu met zwart remise te maken. Die man kan werkelijk alles.  De bookmakers hadden er vooraf geen rekening mee gehouden dat Pijlman op zaterdag knsb speelt. Geen externe potten op donderdag dus! Dat betekent in principe dat hij in het hele jaar 3 or 4 remises meer kan scoren dan bijvoorbeeld Nieuwenbroek. Toch houden wij vertrouwen in onze favoriet. Aan de bar deed Henk ook net alsof hij remise had gemaakt. Beetje meedoen met de grote jongens. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De officiële cijfers melden een nulletje achter zijn naam. Dat zie je wel vaker bij dat soort mensen dat ze denken dat mat ook een soort eeuwig schaak is. De laatste resultaten geven het volgende tussenklassement.

PROCUP KLASSEMENT ronde 6

Kooiman en Pijlman nemen afstand, Dekker maakt een sprongetje. Gedeeld 8ste staat een enorme groep met één wit- en één zwartremise.

Er was gelukkig ook weer wat beweging op de blundermarkt. Kennelijk waren er wat mensen op gebrand te laten zien dat het niet allemaal schuivers zijn in West. Renkema duwde me een formuliertje in handen. Renkema heeft tot nu toe nul remises gespeeld en het zou me niets verbazen als dat het hele seizoen zo blijft. Hij speelde tegen Maarten Roos, en Maarten deed het volgens Geert niet helemaal goed: “Hij kon kiezen om één van twee stukken te pakken. Zijn keuze verraste mij wel.”

En dan heb je gewoon een bier verdiend. Mijn hartelijke felicitaties voor Maarten Roos. Zuiver op punten beoordeeld zou dit de eerste plaats in het jaarklassement moeten zijn. Maarten stond immers beter en liet mat in 1 toe. Maar de blunder van Rob, die nog steeds bovenaan staat was optisch mooier en het oog wil ook wat.

Verder nieuws deze week:

  • Schuur gaat intern meedoen.
  • Later op de avond: Schuur gaat intern niet meedoen omdat je dan elke keer Rob Thijssing moet bellen dat je meedoet.
  • Druk verkeer op de site met Best of the West, partijanalyse en structurele weekpraatjes.
  • Extern krijgen de lagere teams wat klappen te verwerken. Het enthousiasme is er niet minder om. We verwachten  herstel in de volgende ronden.
  • Tegenstander van Bart Rozeboom extern begrijpt het niet helemaal. Hij denkt dat Bart doof is en gilt steeds zijn zet door de zaal.
  • Nog geen enkele winnaar van de blunder van de week heeft zijn rechtmatige prijs opgehaald. Rob S., Jan de W. en Maarten R. hebben nog recht op een bier. Volgende week ben ik er niet bij, dus dat wordt over 2 weken.