Als bomen omwaaien hebben houthakkers weinig te doen. Zo kwamen Goes en Vos afgelopen donderdag achter een schaakbord terecht. Toen ik nog moeilijk deed over de opening, liep Chris al vrolijk met een bier door de zaal. Om een verklaring voor al die vrolijkheid te vinden, wierp ik snel een blik op zijn stelling. De houthakker Goes had, zo te zien, een toren gehakt in de zwarte koningsstelling op h7. De houthakker Vos kon niet achterblijven en had met zijn dame op a2 een pion van het bord geramd om op a1 vernietigend (?) schaak te geven aan de koning op c1. Het zag er voor beiden nogal tamelijk link uit, maar de ontspannen uitstraling van Chris deed in ieder geval vermoeden dat zwart aan het langste eind zou trekken. Niets was echter minder waar. In no time had Goes een einde aan de sessie gemaakt en kon ik (overigens niet voor het eerst) concluderen dat er weinig mensen zo vrolijk knalhard van het bord worden gehakt als Chris Vos. Hulde daarvoor.

Op bord 1 werd een titanenstrijd uitgevochten tussen Jeroen en Jeroen om de koppositie in de Kroongroep. Hoewel je zou zeggen dat het logisch is, was het toch verrassend dat Jeroen won. Jeroen sloeg een loper op d3, Jeroen antwoordde met een Dh6x, wat kon door een Toren op g3. Jeroen verdedigde echter door de loper van d3 terug te trekken naar g6. Het is onduidelijk of Jeroen dit allemaal had bedoeld. Hij kreeg uiteindelijk wel 2 pionnen voor een paard, maar goed was het denk ik niet. Als later een eindspel overblijft met 3 pionnen tegen 2 pionnen met paard, en de pluspion valt, is het heel erg over. Jeroen staat nu aan de leiding in de Kroongroep samen met de houthakker Goes. De pot van de Jeroenen was live te volgen en is op de site na te spelen.

De ongeslagen Rene Pijlman trad aan tegen Robbie S., die aan het begin van het seizoen tegen diezelfde Rene nog de legendarische zet deed die nog altijd bovenaan staat in de blunder van het jaar klassement. Ditmaal ging het anders. Pijlman werd reglementair van het bord gezet en scoorde zijn eerste nul van het seizoen. Door dat verlies staat Frans, die won van Boellaard, nu tweede. Ik had het geluk dat opa en oma de code rood serieus namen zodat Sinterklaas werd afgelast. Zo had ik in plaats van een zekere compensatieremise ineens een pot tegen Sven Pronk. Deze Sven had vooraf een tamelijk grote mond. Dat begon al vorige week tijdens de analyse na een (het moet gezegd) wat minder geslaagde suggestie mijnerzijds op het analysebord. “Ik kan niet wachten tot ik intern tegen jouw mag”, werd meerdere keren gehoord. Voorafgaand aan de partij aan de bar was het van: “Dat gaat niet lang duren”. Tijdens de partij hoorde ik nog: “Die moet straks weer terug om te verdedigen”. Dan is eigenlijk maar één resultaat mogelijk, en dat resultaat kwam er dan ook.

Overigens betekent het verlies van Pijlman dat er nu volgens mij nog maar één speler ongeslagen is, namelijk Erik Dekker. Erik deed goede zaken in dit klassement door donderdag niet op te komen dagen. Omdat ook Marc Nieuwenbroek er niet was, lagen er bovendien kansen in de PROCUP . Piet Kooiman profiteerde door een professionele remise tegen Dennis Schuitemaker. Ik kan niet wachten tot er eens een topontmoeting in de PROCUP op het programma staat en hoop met vele anderen natuurlijk op een live uitzending van dat schuifspektakel.

Speciaal voor Sinterklaas heb ik nog een kleine surprise gefabriceerd in de vorm van een Sinterklaasprobleem. Het probleem heet Zwarte Piet te veel. Ik verwacht niet anders dan dat dit een klassiekertje gaat worden onder de Sinterklaasschaakproblemen.

We hebben één blanke Sinterklaas op het bord, één witte schimmel, 8 zwarte Pieten die nog op hun uitgangspositie staan en noodgedwongen 2 koningen omdat er toch mat moet bestaan. Je kunt die Zwarte Pieten natuurlijk veranderen in witte pieten, maar dan werkt het niet meer.

Sinterklaas is aan zet. Er zitten 2 problemen in deze stelling en er is één oplossing. Het eerste probleem is dat de stelling onreglementair is. Immers, onduidelijk is hoe de zwarte koning aan de Zwarte Pieten is ontsnapt. Het tweede probleem is dat de Sint op deze manier zijn Zwarte Pieten niet onder controle houdt. Dezelfde stelling met één Zwarte Piet minder is zonder probleem gewonnen voor de Sint en zijn paard. Welke pion moet van het bord worden gehaald om wit geruisloos te laten winnen?

De kans op een juist antwoord is 1 op 8, maar wij van de commissie Sinterklaasschaakproblemen zien wel graag een onderbouwing. Zoals gebruikelijk is er een prijs in natura op te halen bij ondergetekende voor wie de oplossing het eerst inlevert.

Een interessante vraag, waar ik zelf nog niet achter ben, is of de stelling ook voor iemand te winnen is als alle zwarte Pieten blijven staan. Ik heb de indruk van niet, maar mocht iemand definitief een ander antwoord hebben, dan hoor ik het graag. Ik verwacht overigens dat dat antwoord komt van iemand met een ruime voorraad vrije tijd.

Verder nieuws deze week:

  • Geestig youtubefilmpje van vluggerende Carlsen. Zoektermen: Carlsen, too weak, too slow. We verwachten deze tekst vooral tijdens vluggertoernooien vaker te gaan horen.
  • Piet Kooiman en Dennis Schuitemaker bieden precies even vaak remise aan, wat betekent dat het remise is.
  • De voorzitter en de secretaris hebben hun eerste ronde bekerpartij nog steeds niet uitgevluggerd. Gerucht is dat de voorzitter angst heeft.
  • Er waren spekjes en pepernoten op de bar. Laten we volgende week weer eens bitterballen doen.
  • We staan nog op 100%. Na 12 ronden 12 weekpraatjes.
  • Na 12 ronden kan de conclusie zijn dat de vaste bordindeling leidt tot herhaling van namen in het weekpraatje. Eén van de komende weken zullen we de wedstrijdleiding vragen om de weekpraatschijver ergens rond bord 50 neer te zetten zodat we een beter beeld krijgen van wat daar gebeurt.