Het weekpraatje is wat laat door de benodigde hersteltijd na een bewogen TATA-weekend. De donderdag stond in het teken van de uiterst spannende PROCUP-wedstrijd tussen Pijlman en Kooiman. Zij zaten naast mijn bord te schuiven. Wie zou de punten gaan pakken? Aan het bord aan mijn andere zijde zat Nieuwenbroek, de PROCUP-favoriet. Pijlman pakte zeer professioneel de punten en Kooiman ook!! Dat is het mooie van de PROCUP. Het is dan de vraag of Nieuwenbroek alleen aan kop kan blijven. Er stond een zeer zware pot op het programma tegen Rob Scheermeijer. Die man heeft het hele seizoen nog geen remise gespeeld! Meestal wint hij geniaal, soms geeft hij op de meest vreselijke wijze punten weg, maar van remise, zo gaat het gerucht heeft hij nog nooit gehoord. De professionaliteit van Nieuwenbroek had de overhand: remise. De top 3 van de PROCUP is al een tijd ongewijzigd.

procupstand

Nieuwenbroek, de gedoodverfde favoriet van dit klassement, maakt zijn favorietenrol waar. Pijlman doet het fantastisch met maar liefst 5 witremises, wat natuurlijk het knapste is. Bruinsma en Wolkers sluiten zich nadrukkelijk aan bij de kopgroep en de grote verrassing is Frans Schuiffelmeer, die steeds beter wordt in het maken van remises

Bijzonder potje was dat van mij tegen de tigvoudig clubkampioen P. Scheermeijer, tevens voorzitter van de mooiste club van het land. Paul was mij al 2 jaar op slinkse wijze aan het ontwijken, maar dat is natuurlijk niet voor eeuwig vol te houden. Je zou zeggen dat het gezien de labiele vorm van de man dan meteen een puntje voor mij moest zijn, maar de eigen vorm kraakt ook een beetje de laatste weken. Ik maakte een stuk of 3 blunders. De eerste, een pion, was aan Paul niet besteed. De tweede een stuk, was aan Paul evenmin besteed. De laatste kwam met een sprongetje van plus 7,0 naar min nog wat bij de computerevaluatie in aanmerking voor het blunder van de week klassement. Het antwoord was zo voor de hand liggend dat zelfs Paul het niet kon negeren. Na de partij hoorden we Paul nog zeggen: ik ben de hele tijd aan het opletten of ik geen stuk weggeef, dan zie ik natuurlijk niet of jij stukken weggeeft. En daar zit wat in, je kan niet overal op letten.

Overigens was dit niet de grootste blunder van de week. Het TATA weekend in de laatste ronde, bij een score van 2 uit 2, had ik een ongedekte loper op e8 staan. Na de zet Kd8. waarmee de loper toch evident staat aangevallen, speel ik g5, waarna de regenstander Ke8x slaat. Het zal iets met de klok te maken hebben gehad. Ik had nog een uur en mijn opponent 30 seconden. Gelukkig stond ik zo gewonnen dat het in ieder geval nog remise werd, maar treurig is het allemaal wel. Het zal iets te maken hebben gehad met het wat al te strakke trainingsschema dat in de avonduren werd gehanteerd.

Meuwissen scoorde een keurige 2 uit 3. Yvette had na 2 ronden 2 overwinningen, wat achteraf in ieder geval een mooi moment was geweest om naar huis te gaan. Marjolein Theunissen was niet zuinig op haar materiaal, kreeg in ruil daarvoor steeds aanval en helaas maar een half puntje. Marcel had 1,5 uit 3. Floris Schoute heb ik niet aan zijn bord zien zitten, wat misschien verklaart dat hij 0 uit 3 had.

En wat leert ons dit nu allemaal? Een paar dingen:

 • Voor een beetje resultaat is het van belang in Wijk aan Zee te blijven slapen.
 • Het is dan ook belangrijk dat je niet te vroeg naar bed gaat. Marc en ik kwamen Yvette diep in de nacht nog ergens in het dorp tegen.
 • Het helpt om in de buurt te slapen van sterke schakers. Yvette heeft dat thema natuurlijk goed onder controle, Marc en ik sliepen in het spelershotel met onder andere Aronian, Nakamura, Karjakin en ga zo maar door. We kunnen jullie verklappen dat KingLoek een slobberig Chicago Bulls trainingspak als ontbijtoutfit hanteert. Hij heeft natuurlijk ook een wat andere bouw dan Michael Jordan. Afhankelijk van zijn resultaten gaan wij dat pak ook aanschaffen.
 • Het publiek (Manuel en Goes) staat op de banken.
 • Als je een uur op de  klok meer hebt dan de tegenstander mag je daar best een paar seconden van gebruiken, bijvoorbeeld om even naar het bord te kijken wat je tegenstander heeft gedaan. Dat mag ook als de verveling toeslaat bij een straal gewonnen stelling in het vijfde uur.
 • Het darten tussen Winsemius en Meuwissen is ongeveer gelijk geëindigd, hoewel ik in mijn persoonlijke telling toch een klein plusje wil aanhouden.
 • De Whisky club is aanbevelenswaardig voor het betere professionele dartwerk en bediening. Jetz is fijn voor de asbakliefhebber en voor wie achter elkaar van het bord wil worden gehakt met tijdshandicap door een sambuca hakkende IM met grote mond. Verder is Sonnevanck een obligate uitvalsbasis.
 • Tot slot natuurlijk: Wijk aan zee is top! Volgend jaar gaan we minstens zo lang en liefst langer. Ongenoemde aanbevelingen zijn de Schnitzels, Saté, broodjes haring en paling en de erwtensoep, afgetopt met frisse drankjes. Aandachtspuntje is het ontbreken van dubbele espresso’s in de speelzaal.

Ik hoop overigens dat de tienkampers niet hetzelfde schema aanhouden als wij overnachtende weekendvierkampers, want ik vrees dat we ze dan niet meer levend op de club gaan zien.

Voor het overige deze week:

 • Schuur had het (achteraf) natuurlijk allemaal gezien. Hij stond gewonnen, stond verloren en maakte remise met een dolle toren! En dat is natuurlijk altijd leuk.
 • Ben ik aan zet? Als dat een onderdeel was geweest van de kerstschaakquiz hadden we natuurlijk allemaal geweten dat het uit de mond van Renkema kwam. Fijn is ook de uitleg van de vraag: “Het is zo onhandig als je steeds tegelijk zet.”
 • Periodestrijd groep 1 is ongemeen spannend.
 • In groep 2 staat Dennis los
 • Groep 3 is nog spannend met Bert en Frits aan de leiding
 • In groep 4 leidt Andre Marcus. Hilbrand staat tweede, wat natuurlijk niet verrast als je zo goed remises kan maken.
 • In groep 5 gaat Kees Heijnis met enige afstand aan de leiding alleen nog bedreigd door Marjolein Aarten, die de laatste tijd vaak wint.
 • In groep 6 staat Jeroen Franz bovenaan.

Tot de bitterballen op donderdag