Na een bewogen eerste half jaar maken we ons op voor de tweede seizoenshelft. Er zijn al meerdere schakers gesignaleerd rond het Bilderdijkpark die niet kunnen wachten om hun tassen vol nieuwtjes van het kerstreces uit te proberen. Laten we pogen op basis van de eerste seizoenshelft de prognoses voor de tweede helft te geven.

1. De bitterballenconsumptie

De verwachting is dat in de tweede jaarhelft meer bitterballen worden gegeten dan in de eerste jaarhelft. Er zijn verschillende aanleidingen voor die verwachting. Belangrijkste is dat de bitterballenmachine pas enige weken na de verhuizing weer in in actie was. Daarnaast valt het Oranjetoernooi, een traditionele bitterballenfrenzy, in de tweede seizoenshelft. Ik zet mijn geld dan ook op de tweede helft, en wil iedereen hierbij aansporen om nog meer van dit mooie product te genieten. Voor de vegetariërs onder ons, er is nooit aangetoond dat er daadwerkelijk vlees in zit. Voor de overigen, het is echt een koopje.

2. De Schuiver van het Jaar

Voor wie het vergeten is, in één van de eerste ronden van het jaar is het zogenaamde Schuiver van het Jaar klassement geïntroduceerd. Het gaat er om welke schuivers het meest zetten in één partij weten te produceren zonder dat er iets wordt geslagen. Helaas werd dat mooie klassement direct in een verdomhoek geschopt door de oerschuivers Cromsigt en Pronk die een zeer saaie pot na weet ik hoeveel zetten moesten beëindigen met remise wegens in slaap vallen of lafheid. Geheel duidelijk is het niet. De verwachting is niet dat er in dit klassement komend seizoen nog veel te halen valt, tenzij broodschakers bereid zijn tot doorgestoken kaart.

3. PROCUP

Het klassement waar het echt om draait is natuurlijk de PROCUP. De blik is dan allereerst gericht op de meest notoire reisschuivers van de club en schakers die zich eerder op het PROCUP vlak hebben bewezen. Dan zijn er toch wat interessante dingen aan de hand. Het remiseschuiven schijn je te kunnen verleren! Pijlman en Nieuwenbroek, op voorhand toch belangrijke kanshebbers bij de cookies, presteren maar matig.

En dan de nieuwe ster aan het firmament: Geert Renkema! Is deze man stopbaar? Hij heeft inmiddels al 8 halven verzameld, wat in 13 ronden natuurlijk een prachtige score is.

4. De competitie

Normaalgesproken verwacht je een SCHeer, SCHoffel onderonsje, misschien met concurrentie van een SCHaker als SCHuur. Desnoods WinSCHemius. De laatste bakt er tot nu toe weinig van. Ook SCHoffel valt wat tegen, maar hij zal ons er ongetwijfeld aan herinneren dat het seizoen nog lang duurt. Scheer staat tweede, maar het is CromSCHigt die bovenaan staat na één seizoenshelft, wel enigszins geholpen door een aantal lekkere bekerpuntjes. SCHillebrand staat derde en lijkt het lot ook nog in eigen land te hebben. Dat lot was hem overigens de laatste ronden niet slecht gezind, waarbij vooral de idiote overwinning op SCHoffel moet worden gememoreerd. SCHoffel ging door zijn vlag in een stelling die alleen hij nog kon winnen met 3 pionnen tegen een loper, maar theoretisch was er wel degelijk een winst voor Remco denkbaar. Schoffel moest dan wel zo onhandig zijn om al zijn pionnen naar paarden te promoveren, zijn koning daartussen in een hoekje te manoeuvreren om zich vervolgens door 1 loper te laten mat zetten. Zo’n kans van 1 op een miljard is voor de spelregels voldoende.

5. De buitenlanders

De interne competitie is een een rap tempo aan het internationaliseren. Na de Duitser (ook wel bekend als her doktor Tarrasch) hebben we nu ook een Fransoos. Het valt op dat het frans als voertaal in de competitie iets minder snel wordt opgepikt dan het Duits. De hoop is dat er in de tweede seizoenshelft ook een Bulgaar aansluit die dan in specifieke externe wedstrijden kan worden ingezet in het tweede.

6. Het kersttoernooi

De verwachting is niet dat er in de tweede seizoenshelft nog een kersttoernooi zal plaatsvinden. Mocht dat verrassenderwijs toch het geval zijn, dan is de verwachting dat de quiz wordt gewonnen door Goes. Een redelijke verwachting, aangezien Goes tot nu toe alles kerstquizzen heeft gewonnen. Bovendien gaan de meeste vragen ook over Goes. Dat maakt het voor Goes weer eenvoudiger, aangezien Goes het meest weet over Goes.

Voorts is haast onvoorstelbaar dat een nieuw kersttoernooi een nog groter succes zal worden dan het laatste kersttoernooi. Rond kerst blijken Woestduinse sluitingstijden te worden gehanteerd, wat als enige nadeel heeft dat we ons niet alles van het kersttoernooi meer kunnen herinneren.

7. TATA-steel

Zo als het er nu naar uit ziet zal aan het begin van de tweede seizoenshelft weer een TATA worden georganiseerd. De wedstrijdcomissie heeft daarvoor Jeroen van den Berg afgevaardigd.

Het eerste weekend is voor de weekendvierkampers. Dat betekent dat we de usual suspects Meuwissen en Winsemius kunnen bewonderen in het spelershotel, én natuurlijk in de Whisky Club. Een andere notoire weekend gast is mevrouw Nagel. Die slaapt altijd in een spelershotel. Aan het grote toernooi (de 10-kamp) doet in ieder geval Pijlman mee. Ik kwam hem zojuist tegen voor de Albert Heijn, waar ik van hem begreep dat de overige deelnemers een grote hoeveelheid nieuwtjes kunnen verwachten.

Verder kunnen we op TATA een delegatie van West verwachten. BOEK DE BUS! Ik zou er overigens wel voor pleiten de bus pas rond twaalven te laten terugrijden, na een klein bezoekje aan de Whisky-club. Het kan geen kwaad daar dartpijlen mee naar toe te nemen.

8. Extern

De externe berichten zijn wisselend. In het eerste schijnt iemand rond te lopen die tot nu toe het fantastische aantal van 0 punten heeft gescoord. Daar wordt je natuurlijk niet vrolijk van en het zou mij niet verbazen als de extern wedstrijdleider gaat ingrijpen. Er zijn voor de tweede helft geen al te hoge verwachtingen voor deze schaker, maar een halfje zou toch wel fijn zijn.

Het gerucht is ook dat Sven Pronk (2e) meer bordpunten heeft dan het hele derde bij elkaar. Het is natuurlijk kinderachtig dat iemand daar steeds op terugkomt. We hopen dan ook dat het de tweede seizoenshelft andersom zal zijn.

Het 4de heeft het wat zwaar tot nu toe, maar we verwachten verbetering in de tweede seizoenshelft. Het 5de gaat voor de klok! Dat hadden ze aan het begin van het seizoen al duidelijk gemaakt, en ze liggen nog op koers. Het gaat in de tweede seizoenshelft gebeuren! Het 7de zit in de zelfde poule en kan eventueel strategisch nog worden aangevuld met Bulgaren om de klok zeker te stellen. Het 6de zit kort op de leiding en heeft een bak aan ervaring. Als ze daar nog iets meer mee doen kan het een mooie tweede helft worden.

8 en 9 zitten in één poule met Gambiet 3 dat de poule met een zeer ruime punten- en ratingvoorsprong onder controle heeft. De klok lijkt kansloos. Meest interessant is de onderlinge strijd tussen 8 en 9. De onderlinge strijd werd beslist in het voordeel van het achtste, dat nu 1 bordpuntje voorstaat. Een eurootje op het 9de ter stimulans.

9. Ledenaantal

We moeten wel een beetje normaal blijven doen. Als het zo doorgaat moeten we volgend jaar weer verhuizen, of nog een laagje op het clubgebouw zetten. We zijn op zijn minst de snelstgroeiende club van Nederland. De verwachting is dat het de tweede seizoenshelft gewoon doorgaat. Ons probleem is dat iedereen die 1 keer op bezoek komt op de club meteen wil blijven. Wat doe je eraan?

10. Meisjesbier en brand

De verwachting is dat er ondanks diverse tips om eens een Brand te proberen ook de komende maanden weer het een en ander aan meisjesbier zal worden geconsumeerd.

11. De materiaalcommissie

Los van de klokken die we extern gaan scoren is er in de eerste seizoenshelft de nodige vordering geboekt door de materiaalcommissie. Allerlei stukken en borden zijn uitgebreid onder de loep genomen en getest. De voorlopig definitieve selectie was gevallen op borden van een zodanig formaat dat er geen plaats meer was voor klokken op de tafel. Voor sommigen zou het ontbreken van klokken een zegening zijn, maar er os toch besloten door te zoeken. Als de voortekenen niet bedriegen mogen we ergens in de loop van de tweede seizoenshelft nieuw spul begroeten.

12. De rondes

Tot nu toe zijn er 13 interne competitierondes geweest. De verwachting is dat er nog een stuk of 15 volgens alvorens over te gaan tot de nacompetitie. Geen idee wie zich inmiddels allemaal hebben gekwalificeerd, maar ik ben het in ieder geval niet.

Tot straks en veel succes in de tweede helft. Alles is geoorloofd!