Oranjetoernooi 2015, door Jan Winsemius.

Oranjetoernooi2015bEr was ruimte voor 80 deelnemers, dus waren er tachtig deelnemers. De grootmeester met indrukwekkende naam van achter het ijzeren gordijn kwam uiteindelijk toch niet langs. Hij had wel net lang genoeg op de lijst gestaan om een andere papieren favoriet (R. Ris) af te schrikken. Ook zonder die spelers was er ruim voldoende te beleven met meerdere oud kampioenen in het deelnemersveld. Het veld was volledig bezet, de bezetting sterk, ook breed. Ik heb al eens vaker aan dit toernooi meegedaan. Het streven is dan ergens groep twee halen en misschien een keer dromen van plaatsing in groep 1. Dit jaar zou een plaatsing op rating niet veel verder reiken dan groep 4 of 5. Nu ligt dat voor een deel ook aan belabberde externe prestaties dit jaar en een scherpe ratingdaling, maar toch, het veld was tamelijk sterk te noemen.

Voorrondes
Oranjetoernooi2015cOm te komen tot een indeling in 8 groepen van 10 worden 7 ronden Zwitsers gespeeld. Dat geeft zoals gebruikelijk in de eerste ronden vaak mooie lotingen waar zomaar ratingverschillen van meer dan duizend punten kunnen ontstaan.
De absolute toppers van de voorrondes waren Barry Brink en Steve Michel, die zich met 6 uit 7 plaatsten voor groep 1. Zij werden met 5,5 uit 7 op de voet gevolgd door topfavorieten Hing Ting Lai, Manuel Bosboom en Tex de Wit. Direct daarachter met eveneens 5,5 uit 7 stond Sven Pronk. Omdat hij zich als enige West speler plaatste voor groep 1 had hij daarmee direct de overwinning voor beste thuisspeler op zak. Verder zijn de voorrondes natuurlijk niet meer dan een warmlopertje voor het echte werk.

Groep 1
Oranjetoernooi2015dIn groep 1 vinden we meteen een paar van de belangrijkste overachievers van de avond. Sven Pronk, Steve Michel en Arjan van der Leij waren in de voorrondes goed bezig door zich met een rating onder de 2000 te plaatsen voor groep 1. Uiteindelijk gaat de strijd om de plekken 1, 2 en 3 tussen de ratingfavorieten. Belangrijke uitslag in die top 3 is de overwinning van Bosboom op Hing Ting. Die onderlinge overwinning had hem een titel op kunnen leveren, ware het niet dat hij een punt liet liggen tegen Barry Brink en een halfje doneerde aan Tex de Wit. Tex de Wit verloor van Hing Ting en liet een halfje liggen tegen Steve Michel. Dat is een prachtige remise voor Steve, met een rating verschil van bijna 350 punten. Of de pot zelf ook zo prachtig was vertelt de geschiedenis niet. Omdat Hing Ting verder alles won ging hij met de overwinning aan de haal. Als ik het uit mijn hoofd goed doe is dat zijn tweede zege in het Oranje toernooi. Steve doet het verder trouwens fantastisch door 50% te scoren in groep 1. Sven pakt de prijs van beste speler van West door 50% te pakken in 1 van de 9 potjes.
Eindstand Oranje Groep 1

Groep 2
Oranjetoernooi2015aBruun van de Laar en Werner Moller plaatsen zich met een rating van respectievelijk 1872 en 1909 voor deze groep die verder een bezetting heeft van gemiddeld 2140. Favorieten op rating waren Martijn van de Eijk en Sjoerd Plukkel, die op rating prima in groep 1 hadden gepast. Lokale favoriet was natuurlijk Frans Schoffelmeer. Plukkel verloor uiteindelijk alleen één keer van Tjark Vos en speelde 1 remise. Tjark deed niet mee voor de prijzen door onder andere te verliezen van Bruun van der Laar en Frans Schoffelmeer. Tjark had wel invloed op de einduitslag omdat hij ook van Jimmy van Zutphen won. Daarmee versloeg hij twee van de top drie. Degene die hij niet versloeg was Plukkel, die dus de groep won. Martijn van de Eijk werd tweede. Jimmy derde.
Eindstand Oranje Groep 2

Groep 3
Heel groep 3 is een groep van overachievers. Met een rating die gemiddeld 40 punten lager is dan groep 4 zijn ze vooraf sowieso al goed bezig. Favoriet op rating is Richard Schelvis als enige 2000 plusser. Andere favoriet is Jouke van Veelen, die vorig jaar nog zeer verrassend het toernooi won, maar als ik zeg dat Schilstra ook mee deed aan deze groep weet u dat rating niet alles zegt. Hoewel 5 minuten speeltijd erg lang is voor Schilstra, is het in ieder geval een stuk korter dan 2 uur, wat dan weer een voordeel is. Bovendien hoef je die 5 minuten natuurlijk niet helemaal te gebruiken. Uiteindelijk wint Laurens de groep met 7,5 punt, een punt voorsprong op Richard Schelvis.
Eindstand Oranje Groep 3

Groep 4
Oranjetoernooi2015fAls groep 3 de overachievers zijn, dan moet groep 4 dus uit underachievers bestaan. In deze groep zit dan ook niet één, maar twee spelers met een 2000 plus rating. Beiden verkeerden duidelijk niet in de vorm van hun leven en eindigen in de onderste helft van de ranglijst. Winnaar van de groep is Ridens Bolhuis met een score van 7,5 punt. Toppertje van de groep is Jonathan van Nie die gedeeld tweede wordt met een rating die 190 punten onder het gemiddelde van de groep ligt, en dat is toch knap. Verrassing van de groep is natuurlijk Goes, niet zo zeer omdat hij tweede wordt, want schaken kan hij wel. Vooral het feit dat hij schaakt is altijd weer een kleine verrassing.
Eindstand Oranje Groep 4

Groep 5
Oranjetoernooi2015hIn groep 5 zijn de ratingverschillen extreem. Talitha Munnik heeft met 1996 de hoogste rating, en zou ook in één van de eerste 3 groepen niet hebben misstaan. Olivier Lingbeek heeft een rating van 1298, wat maar liefst 700 punten lager is dan Talitha en bijna 450 punten lager dan het gemiddelde van de groep. Olivier is door zich te plaatsen voor deze groep in ieder geval de Koning van de voorrondes.
Talitha wint de groep met 8,5 punt, voor Rob Scheermeijer die met een halfje minder tweede wordt. De beslissing is gevallen in de onderlinge partij, waarmee er ook geen speld tussen te krijgen is. Talitha liet slechts 1 puntje liggen, tegen Sander van de Wiel, wat natuurlijk ook weer knap is van Sander. Jammer dat ik niet wat alerter was, want dan had ik gezien hoe Jasper Boonstra van wie ik altijd mails krijg over de externe competitie, derde in de einduitslag van deze groep, eruit zag.
Eindstand Oranje Groep 5

Groep 6
Deze groep werd glansrijk gewonnen door Piet Kooiman, met 8,5 uit 9. Niemand won zijn groep zo overtuigend. Renkema deed waar hij goed in is, hij speelde een mooie remise. Helaas deed hij dat maar één keer, zodat hij uiteindelijk onderaan eindigt. Niet onvermeld mag blijven dat ik zelf in de middenmoot van de groep eindigde, waarmee dit niet het beste oranjetoernooi ooit is geworden.
Eindstand Oranje Groep 6

Groep 7
Oranjetoernooi2015jDit is een spannende groep waarbij 9 van de 10 spelers een rating heeft in de 1500 en 1600. Alleen Marjolein Aarten heeft met een rating van 1156 meer dan 400 punten minder dan het gemiddelde van de groep. Dat het lastig is een dergelijk verschil te overbruggen bewijst zij met een laatste plaats. Winnaar wordt lokale favoriet Golbach, voor Kemper en van de Laar, wat ook in hogere groepen altijd linke vluggerds zouden zijn.
Eindstand Oranje Groep 7

Groep 8
In de laatste groep treffen wij Rob van Haastere, wat natuurlijk niet duidt op een fantastische voorronde, maar wel past binnen de strategie om zo veel mogelijk van het prijzengeld terug te sluizen naar clubleden. Helaas mocht deze strategie niet geheel baten. Rob (8,5 uit 9) werd slechts gedeeld eerste in de groep, met Luca de Jong. Derde was Maarten Roos.
Eindstand Oranje Groep 8

Oranjetoernooi2015eDaarmee was weer een Top-Toernooi ten einde. Niet onvermeld mag blijven dat we naast bitterballen en vlammen dit keer ook de mogelijkheid hadden om patatten te bestellen achter de Bar, wat natuurlijk altijd fijn is bij zo’n schaakmarathon.

Klik op de link voor alle foto’s van Iwan Bonoo : DE FOTO’S