blunder1 (1)Weinig is zo erg als een mat in 1 over het hoofd zien. Het vermoeden van een mogelijk mat is niet eens in je opgekomen. Alsof je op de verjaardag van je oma ineens op je bek wordt gehoekt door een 95 jarige witharige oudtante van 1 meter 50, terwijl je net aan het genieten was van een nipje thee en een kaakje. Beng, midden op de kaak.

Het overkwam de schaker S. De 95 jarige achternicht van oma van dit verhaal is Rene Pijlman. S. ligt uit de beker. Hij zag er net zo mat uit als zijn koning op e1 en ging ziek van zichzelf verrassend vroeg naar huis. Op zichzelf is dat een nieuwtje, maar niet het soort nieuwtje waarmee je een schaakpartij wint.

Cruijff zegt dat “degene wie de minste fouten maakt wint”. Voor schaken gaat dat niet helemaal op. Er zijn in die pot vast en zeker meerdere fouten gemaakt en ik denk dat het in fouten gerekend ongeveer 2-2 of 3-3 stond, maar dan is het geen remise. Nee nee, zo werkt het niet. “Degene wie mat in 1 over het hoofd ziet verliest”.

Dat wil niet zeggen dat voetbalwijsheden in het geheel niet opgaan voor de schaaksport. Schaken is een simpel spelletje, een wedstrijd duurt twee maal 1 uur en 45 minuten en aan het eind heeft Frans Schoffelmeer gewonnen. Duits Schoffelmeer zou misschien een betere naam zijn.  Toch is na twee ronden Peter Manuel de voorlopige koploper. Manuel is een beetje het PEC Zwolle van de interne. Hij komt van ver, mag even bovenaan staan, maar vormt natuurlijk geen bedreiging voor de titel. Schoffel: “Het maakt mij niet uit tegen wie ik speel, ik kom gewoon altijd”. Want bij schaken werkt het zo: Als je niet komt kun je niet scoren. Dat hadden meer dan 76 spelers op 38 borden goed begrepen.

Er was van alles te beleven, zelfs op het bord van uw Oosterhoutse reporter van vorige week. Over Nieuwenbroek zei Cruijff eens: Hij kan niet van je winnen, maar je kunt wel van hem verliezen. En dat deed Kees Heijnis. De bekeraspiraties van Kees kunnen weer voor een jaartje de ijskast in. Over bekers gesproken. Zo halverwege de avond was er wat hilariteit omdat er geheel volgens gebruik van onze nieuwe club met oude geschiedenis, een paar schitterende bekers werden uitgereikt. Ik zag dat onder andere Marcel M. zo’n kleinood mocht ontvangen. Dat is toch intimiderend voor je tegenstander als halverwege de wedstrijd ineens zo’n gouden kunstwerkje tegenover je op tafel staat. Uit de zaal viel nog te horen dat iedereen een beker krijgt. Wat dat betreft is het net één grote jeugdafdeling bij de svaWest.

Die beker waarom gestreden wordt heet tegenwoordig trouwens officieel de Kiburg-Koens Cup. En deze is – het moet gezegd – écht een schitterende beker. Ik heb hem op de jaarvergadering gezien in handen van onze huisekster Schoffelmeer, die met een tas vol zilverwerk naar huis ging. Deze beker is zo smaakvol, je gaat je haast afvragen of we een nieuwe bekerwinkel hebben. Het zou me niet verrassen als Frans deze beker naast die van het clubkampioenschap (die hetzelfde is) op het dressoir heeft staan met een paar witte lelies erin (of een jenever cola-light natuurlijk).

Verrassingen verder? Bijna wel. Marjolein A. (sinds donderdag hebben we 2 Marjoleinen, vandaar die A.) speelde een potje tegen Partipan. Een ratingverschil van ruim 500 punten. Als je de pot zag zou je dat ratingverschil misschien ook wel hebben geraden, maar dan verkeerd om! Marjolein viel aan over een halfopen g-lijn, had inmiddels een kwaliteit ingekopt en leek te gaan afronden. Schaakdwergen bestaan niet meer! De gevorderdencursus werpt in hoog tempo vruchten af. Pas in de afwikkeling naar het eindspel ging het mis. Volkomen overbodig werd de kwaliteit ingeleverd en uiteindelijk werd zelfs nog verloren. Maar we zijn gewaarschuwd!

Bovenin de ranglijst was er nog een potje van belang tussen de agressieve voorzitter en de taaie Dekker. Scheermeijer leek vakkundig een puntje te gaan binnenslepen met twee pluspionnetjes. Die man wil zijn titel terug! Hij is structureel taken aan het afstoten om zich weer volledig op de competitie te richten. Na dameruil en het inleveren van 1 van de 2 pluspionnetjes restte niets dan een potremise toreneindspel. En dat was ook het eindresultaat. Zo laat één van de grote kanshebbers voor de titel in een vroeg stadium wat puntjes liggen.

Een terugkerend punt in het weekpraatje wordt overigens het verslag van de nieuwe leden. Donderdag waren er weer 4! Met ruim dertig speelrondes kunnen we op deze manier ruim 120 nieuwe leden verwachten dit jaar. Het gaat nog druk worden. Ik mocht aantreden tegen één van de nieuwelingen, “de nieuwe Marjolein”. Zij had haar zinnen duidelijk gezet op het blunder-van-de-week-klassement, en gaf na een paar zetten op (on)handige wijze een loper weg. Meuwissen speelde tegen een andere nieuweling en doneerde, zoals het hoort, een puntje. Eigenlijk zou je daar compensatiepunten voor moeten krijgen. Misschien iets voor het nieuwe interne reglement.

Over reglementen gesproken, voor de nieuwelingen is het goed te weten dat na de schaaksessie nog meer spelen worden gespeeld. Deze donderdag stond het toepen centraal. Nieuwe leden kunnen de spelregels en fijnere kneepjes van het toepspel opvragen bij één van de vele ervaren toepers van de club. Het grote voordeel van het toepen is dat er geen officiële bond is. Dat betekent dat er ook geen dopingcontroles zijn en dat was aan het eind van deze avond ook weer duidelijk te merken aan de toepers.

Verder bracht de week ons het volgende:

  • Legende Mercks bekert ook in ronde twee weer mee.
  • Het eerste pakt op zaterdag de eerste overwinning in de KNSB.
  • Als je op het rokersterras hardop praat over de gespeelde potten achter het glas, is alles binnen letterlijk te horen. Ga strategisch op de juiste manier om met deze informatie.
  • Het viel mij tijdens het toepen weer op dat onze penningmeester erg lijkt op één van de Thunderbirds. Grote vraag is dan natuurlijk wie de draadjes bediend. (meer een toeper dan een schaker denk ik)
  • Ondanks de serieuze poging van de nieuwe Marjolein (T.) wint Rob S. met het over het hoofd zien van mat in 1 met overtuiging het blunder van de week klassement en staat aan kop in klassement voor blunder van het jaar. Wij van de commissie die de blunders beoordeelt, verwachten dat een verbetering van het resultaat zeker mogelijk is, bijvoorbeeld door mat in 1 over het hoofd te zien in straal gewonnen stelling.