Iemand heeft Nienaber afgebeld zodat Cromsigt geen tegenstander had. Dat zijn toch punten. Het gerucht gaat dat het huis van Pijlman is opgeblazen. Het kan ook zijn dat iemand de deuren van zijn auto heeft dichtgelast. Het was in ieder geval effectief. Pijlman was er evenmin en dat kost ook punten. Scheermeijer de oudere moest „toevallig” voor een spoedklus ergens het land in en miste zo een ronde, wat, zoals we inmiddels weten, punten kost. Er treedt enige spelverruwing op. Wij van de school die vindt dat alles geoorloofd is, keken met een tevreden gevoel terug op deze ronde.

Want het gaat natuurlijk allemaal om de punten. Dat hele schaken is enorm overschat. De punten en het vieren van de punten staat volkomen centraal. Wat dat betreft was het verrassend dat Scheermeijer de oudere, toen hij eenmaal aankwam, toch zijn traditionele gezang aan de bar inzette. Waarschijnlijk was dat omdat afwezigheid in ieder geval ook geen verlies oplevert.

Zo heb je steeds minder tijd voor weekpraatjes. De strategie voor de volgende donderdag begint meteen op vrijdagochtend. Het is een hele logistieke opgave om iedereen die mogelijk gevaarlijk is in het klassement op het juiste moment vast te houden in een andere deel van de stad of het land.

Het lukt dan ook niet steeds om iedereen van het spelen af te houden. Zo was het Schuur toch gelukt om op de club te komen, wat mooi is, omdat zijn pot aanleiding gaf om een tegenstelling in de schaakwereld eens scherp neer te zetten. Het gaat om de tegenstelling tussen het zitvlees en de hyperagressie. Schuur is meer van het zitvlees. Zelf ben ik meer van de hyperagressie. Als iemand van de school van Schuur een pot verliest, is het probleem meestal dat er niet rustig genoeg is gehandeld. Als iemand van de school van de hyperagressie verliest, ligt het er vaak aan dat niet genoeg materiaal is weggegeven. De school van de hyperagressie heeft één voordeel; als je een stuk weggeeft kun je altijd nog serieus kijken alsof dat zo bedoeld was. Bij iemand van het zitvlees trapt niemand daar in. Materiaal weggeven past niet binnen die school. Daarom noemt de beginneling zich vaak een aanvallende speler. De basisvaardigheid van de school van het zitvlees (100 zetten geen materiaal weggeven) is nog niet voldoende ontwikkeld.

Schuur speelde een potje tegen Dennis S. en kreeg een eindspel van paard tegen loper met torens op het bord. Wit had het paard en daarmee een licht doch irritant voordeeltje. Daar houden schakers met zitvlees van. Wij van de hyperagressie houden niet zo van dit soort eindspelen met kleine nadeeltjes. Het leek mij dan ook een zeer lastig verdedigbare stelling. Anderen, met meer eelt op de reet, beoordeelden het als potremise. Wat er gebeurt als je zo’n stelling op het bord krijgt tegen iemand die óók zitvlees heeft, zagen we donderdag. Dennis deed meer dan 100 zetten taai. De gebruikelijke strategie van het zitten tot de tegenstander zelf zijn stelling de finale klap toedient, had geen enkel effect. Er moest worden gewerkt. „Ik probeerde het over links, en toen weer over rechts en toen dat niet lukte weer over links…” De woorden kwamen uit de mond van iemand die inmiddels weer tamelijk tevreden met zichzelf was, aangezien het zitvlees uiteindelijk had gezegevierd.

Schoffelmeer stond inmiddels na een zet of 12 een dame voor tegen een toren. Sommige omstanders vroegen zich af waarom er nog gespeeld werd. Zo niet Frans, die wist te melden dat het superingewikkeld was en dat het vooral aan zijn briljante spel te danken was dat deze stelling ondanks een dame voorsprong toch gewonnen was?

Inmiddels blijft Nieuwenbéé maar winnen. Het duurt nu denk ik al een rondje of 7, 8. Het levert hem een voorlopig derde plaats op in het klassement. Aangezien Nieuwenbéé er één is van de school die altijd aanwezig is als er nog kansen in het klassement liggen, zou het best eens kunnen zijn dat Oosterhout een serieuze rol in de eindstrijd gaat spelen dit jaar. Voordeel voor ons is dan weer wel dat je alleen de pont hoeft te saboteren om hem thuis te houden.

Extern werd ook wat geschoven deze donderdag. Al snel was duidelijk dat de Haas er ook meer één is van de school van de hyperagressie. Je kon  zien dat hij in de problemen was toen zijn stelling wat minder was en het materiaal ontbrak om nog meer weg te geven. Dan houdt het echt een beetje op. Wiel is meer iemand van het zitvlees, maar dan wel één die nog een stapje moet zetten in het 100 zetten geen materiaal weggeven. Zo ging het een beetje mis. Echt goed mis ging het pas toen ene Hugo eigen initiatief ging ontplooien. Nu is initiatief niet iets wat wij van de school van de hyperagressie per definitie afwijzen. Au contraire zou ik haast zeggen. In dit geval echter… Wat het allemaal nog veel erger maakt is dat Hugo met zijn jarenlange ervaring als teamleider van het voormalig eerste van voormalig het Probleem beter zou moeten weten. Bovendien hadden we laatst ook al zo’n akkefietje toen Glen wegens vermeende aanbevelingen van willekeurige omstanders een potje tegen een 8-jarig meisje remise liet lopen zonder de teamleider, die niet voor niets in cognito aan de bar zat te raadplegen.

En Hugo….? Die bakte het nog een stukje bonter. Met een stuk voor, onderdeel uitmakend van een team in degradatienood, met een wankele stand, een hyperaggressieve bord 1 speler die in zetdwang was vanwege gebrek aan stukken en iemand met zetvlees en gebrek aan materiaal op een ander bord bood hij remise aan??? Zijn tegenstander kon natuurlijk totaal niet schaken, maar nog wel net genoeg om dit aanbod te accepteren.

Wat moeten wij hier nu mee. Hand over het hart en vergeten maar? Zo werkt dat natuurlijk niet. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, We moeten streng zijn. Ik stel voor dat we vergelijkbaar gedrag in de toekomst een Hugootje noemen. Inimiddels wordt het voor het 5de wel tijd de komende tegenstanders te laten zien wat wij van West er precies onder verstaan dat alles geoorloofd is.

Verder deze week:

  • De voorzitter stuurt een brief over een verhuizing. Dat is natuurlijk jammer, maar ook noodzakelijk. De aanbeveling om te komen helpen met de verhuizing kan niet sterk genoeg worden gegeven.
  • Winsemius speelt donderdag voor de Kroongroep pot 52.389 tegen Meuwissen. De stand is ongeveer 50-50 bij 3 remises, maar deze wedstrijd is voor de zekerheid gekocht. Alles is geoorloofd.
  • Tjark Vos en Hing Ting staan bij het PKA ruim boven Jack Blanchard. Ivanov doet niet mee. Onduidelijk is waarom de Schoffel niet meedoet.