Hoewel de Donderdag weer onbeschrijfelijk was doen we toch een poging. We hadden Pijlman Cromsigt. Het negende dat extern speelde. Het tweede dat boven Caissa terecht ging wijzen, en de dubbele bezoekers van Gambiet tegen Suikertaart.

In dat laatste team zit ook Goes. Die schaakte dus! Dat zie je natuurlijk niet vaak, een schakende Goes. Het is ook verrassend dat hij lid is van zovele schaakclubs. Je zou bijvoorbeeld eerder verwachten dat hij lid is van een alleen-aan-een-tafeltje-zitten-krant-lees-club. Zo zag ik hem vorige week bijvoorbeeld op het PKA zitten in het zaaltje waar niet geschaakt werd. Of natuurlijk lid van één of ander genootschap waar ze geestig converseren over politieke issues. Misschien is hij daarom lid geworden van Suikertaart. Dat klinkt wel als een club van aan-tafeltjes-zitten-beetje-lullen-zonder-schaakbord. Die afstand van het bord heeft hem goedgedaan, want Goes won.

Naast hem zat Laurens Schilstra, nou ja, zat…. Schilstra zit ongeveer even weinig achter een schaakbord als Goes, maar speelt wel veel meer reglementaire partijen. Het is een wandelaar. Elk rondje dat hij wandelde kwam ik hem tegen. Zelf ben ik ook een wandelaar. Zijn verhaal was steeds hetzelfde: “Jij bent toch extern wedstrijdleider? Kun je niet ingrijpen? Mijn tegenstander speelt zóóóó traag. Mag dat? Kun je er echt niets aan doen?” Het zal niet verbazen dat Schilstra uiteindelijk door zijn vlag ging. Het verhaal achteraf was nog dat zijn tegenstander een rating van ruim boven de 2200 had. Op de site van de SGA denken ze in ieder geval dat hij helemaal geen rating heeft.

Over het PKA gesproken. Der Deutscher hat gesiegt! Normaalgesproken zouden wij hier natuurlijk niets over melden, of het moet een terloopse negatieve opmerking zijn, maar het was een West-Duitser! Ansgar pakte de B groep op overtuigende wijze door alleen een remise weg te geven tegen ene Al Haider en tegen onze eigen Robbie S. die 5de werd.

Na dit eclatante succes mocht hij afgelopen donderdag als beloning in het tweede (voorheen het voorheen eerste genoemd) aantreden. Hij verving een Bulgaar en moest dus tegen Blanchard. Helaas bleek de surrogaat Bulgaar niet tegen Blanchard opgewassen en moest ook het hele team uiteindelijk het hoofd buigen. Dat eindigde overigens wel met een klassiek Hugootje. Toen de voorzitter g4 claimde wist Hugo de tegenstander mee te delen dat remise voor hen voldoende was. Daarmee was het lot van het tweede bezegeld.

Nog even over die Bulgaar en Blanchard. Het is natuurlijk een bestuurlijk falen, want het probleem bestaat nog steeds. Om even het geheugen op te frissen. Het is goed Caissiaans gebruik om elk jaar met zeer sterke spelers te promoveren naar de knsb en tegelijk met zeer zwakke spelers te degraderen uit de KNSB. Het 7de promoveert. Het 6de degradeert. De spelers van het 7de nemen plaats in het 6de en andersom. Vervolgens vindt er een wisseling van teamnaam plaats, waardoor alles weer bij het oude is. Irritatie omtrent deze praktijk leidde tot de roep om Ivanov, de schoenenschaker, in te schakelen om ze eens een lesje te leren. Dat is helaas dus niet gelukt omdat Ivanov op het laatste moment afbelde. Hij schijnt ergens gesignaleerd te zijn met een schoen aan zijn oor.

We zullen de kansen van het tweede moeten inschatten met een verlies tegen Caissa in de tas. Om een beetje een beeld te krijgen ben ik daarom maar weer eens op onderzoek uitgegaan, met verrassend resultaat mag je wel zeggen. Caissa 6 is een spookteam! Caisse 4 en 5 spelen 3e klasse knsb. Caissa 7 speelt promotieklasse. Caissa 6 is na de laatste promotie en naamwisseling en spelerswisseling nergens meer gesignaleerd! Je zou iets toch op het nieuws verwachten. Het gebeurt niet elke dag dat een heel schaakteam verdwijnt. Zijn ze misschien neergestort? Onderweg een meisje tegengekomen? Door het bos gefietst? Beiden? Lid geworden van een damclub? Misschien in een andere onderbond gaan spelen. Ik heb alle sites van alle onderbonden nageplozen. Dat is nogal een tamelijk gedoe kan ik vertellen. Ik kon ze nergens vinden.

Overigens, hoeveel schaakteams van Caissa moeten eigenlijk nog vermist raken voordat wij groter zijn? Dat is natuurlijk ook een interessante vraag.

Mijn prognose voor komend jaar. Caissa 7 wint de promotieklasse. De kans is groot dat ze dan ook vermist raken. Caissa 8 gaat dan het jaar daarop promotieklasse spelen, die raken het jaar daarna ook vermist. De bond gaat steeds vaker vragen of de nummers 2, 3 of 4 willen promoveren. We hebben dat vorig jaar met het derde gedaan omdat er bij andere ploegen promotievrees was. Ik zou zeggen dat het dan in de rede ligt om die promotie te weigeren. Onze nieuwe strategie: de lange adem. We gaan gewoon net zo lang door tot team Blanchard alle Caissateams naar de knsb heeft doen promoveren.

Dan nog even het negende. Daar ging het ook niet helemaal goed. Iemand had Nanne de tip gegeven dat zijn tegenstander er helemaal niets van kon. We hadden beter kunnen zeggen dat zijn tegenstander extreem goed was. Na een minuut of 10 stond hij weer aan de bar. Dat is het mooie aan onze club. Als je zin hebt in een potje snelschaken kan dat ook altijd.

lijlcromIntern was er nog een ronde broedermoord te bewonderen. Als ik zeg dat Job benieuwd zou zijn naar de uitslag, dan weet u dat Pijlman en Cromsigt aan elkaar mochten ruiken. Ze speelden een dubieus zijvariantje van een dubieuze zijvariant van een klassieke opening die op zich wel deugt. Zwart kan deze opening goed remise houden door een stuk of 30 zetten uit het hoofd te kennen. Job houdt daarvan, ik vermijd dat liever, Pijlman won het duel, Cromsigt vond dat niet nodig. Dat lijkt dan wel weer heel erg op hoe ik er meestal over denk.

Dat was het weer. Komende donderdag rapid. Komt dat zien. Nog 3 ongeslagen spelers aan kop. Het lijkt me dat die te vroeg hebben gepiekt. Onze club kennende zal er overigens wel weer een beker voor iedereen zijn, dus erg veel maakt het niet uit. Gerucht is dat de week erna mogelijk met het nieuwe materiaal wordt gespeeld. Dus wie nog wat weg wil geven kan dat beter komende donderdag met het oude spul doen. Ook komt het oranjetoernooi weer in zicht. Inschrijving geopend!