Vorige week donderdag moet nog worden behandeld. Schoffel tegen Scheer en HIllebrandt tegen Nieuwenbroek. Dat ging ergens over. Prince zou zeggen “The cup formerly known as Kiburg”. Anderen halen de historische figuur Jan Koens erbij. Het heet ook wel de Cup zonder naam. En dan nog het tweede extern tegen Caissa 183. Dat ging helemaal nergens over. Sommige mensen zouden zeggen “over de kat haar twat”, maar zo ben ik niet. Nette mensen spreken van “Viool”. Er was Best of the West. Er werd geschaakt in Rotterdam. Woensdag ging het enorm ergens over. Het illustere 1ste van het Probleem speelde misschien zijn laatste wedstrijd ooit, om handhaving in de promotieklasse. Er moest worden gewonnen van de Raadsheer en het zou ook handig zijn als Boven-IJ in de pan werd gehakt door Almere. We waren dus voor Almere, wat ook wel weer eens een verfrissend standpunt is. En dan is er nog de laatste donderdag waarop werd gekroongroept. Laat ons openen met de Cup. De annalen zijn niet helemaal duidelijk over wat er vorige week plaatsvond. Ik vernam in de wandelgang, ook wel bar genaamd, van een Brabander, die bekend is geworden om het introduceren van de term Houdoe in Amsterdam, dat de poppetjes na een Brabantse Nederlaag de doos in konden. Wat schetste mijn verbazing op de site te lezen dat Nieuwenbroek met 1-0 wint van Hillebrandt. Nog vreemder wordt het als de Cup indeling er op naslaan (die trouwens van Kiburg-Coens spreekt). Dan bedoel ik niet de verrassende keuze voor het Windhoos lettertype dat op Appels niet te lezen valt. In het grote speelschema, dat ik dus noodgedwongen op mijn telefoon lees, staat dat Hillebrandt de finale heeft bereikt. Kennelijk is het een weggeefcup! Als je verliest ga je door. Dus eigenlijk ben ik zelf ook nog niet uitgeschakeld.

De andere pot zorgde ook voor verwarring. In dezelfde wandelgang vernam ik dat Schoffel won van Scheer. Bij de uitslagen stond een remise. In het grote schema, dat op je telefoon best klein is, staat dat Hillebrandt de finale speelt tegen Schoffelmeer. Wellicht hebben Schoffel en Scheer gevluggerd. Het lijkt me in ieder geval een interessante pot worden. De vraag is wel hoe dat nu moet met die cup(s). Het evenement heet kennelijk Kiburg-Koens, maar daarmee zijn we er nog niet. We hebben immers twee cups, hoewel ik die Koens cup nog nooit heb gezien. Een voor de hand liggende oplossing is om de winnaar de Kiburg te geven en de verliezend finalist de Koens, maar er zullen wellicht mensen zijn die voor het omgekeerde pleiten. Een oplossing zou zijn om de bekers aan elkaar te solderen. Dan heb je meteen een historisch artefact als symbool voor de fusie. Mooie hobby ook, solderen.

Voor de externe wedstrijd tegen Tal was ons een verse voorraad Caissa Kanonnenvlees belooft. Er werd in de voorbereiding van 8-0 gesproken. Ik vermoedde al een kleine kink in de kabel toen bleek dat mijn persoonlijke tegenstander even geleden met de Best of the West Cromsigt nog terzijde had geschoven. Dat is toch niet het kanonnenvlees dat wij in gedachten hadden. Het werd een schamele 4-4, maar veel maakt het allemaal niet uit. Promoveren én degraderen behoort niet meer tot de mogelijkheden. Daarmee is de pot voor de viool ook behandeld.

Zaterdag 13 moest er al weer worden geschaakt. Voor sommigen Best of The West en voor velen een massakamp Amsterdam-Rotterdam: Het Probleem tegen Charlois (Sjaarloos). Vanwege verlies in eerdere ronde van het BOTW kon ik mij het uitje naar Sjaarloos niet permitteren. Een vol punt was noodzakelijk, vooral omdat Schoffelmeer het toernooi met baksteen op het gaspedaal afraffelt. Helaas, we hadden bij bekend worden van de indeling al direct alsnog een bye kunnen nemen. Met zwart tegen Manuel, dat wordt niet snel een vol punt. En inderdaad, na een betere opening en een verloren middenspel en gelukkig een foutje van Peter werd het een toreneindspel met randpion. Dat was remise te houden Zo niet bij Pijlman-Schoffelmeer waar een toreneindspel met ik geloof een c-pion op het bord kwam. Dat kan ook remise zijn, maar dat was het hier in ieder geval niet. In het publiek werd door de enorme kenners al “Lucena” gefluisterd, en dat was het ook. Frans won en staat met 4 uit 4 fier bovenaan. De hoogste ratings van het veld staan al 1.5 punt achter! Kans is dan dat Frans die niet eens meer tegen gaat komen. Verder verrassingen? Valt wel mee. Piet Kooiman won van Jeroen. Arie Walraven verloor van een kabouter. Reuzendoder Meuwissen verloor, aangezien hij een wat zwakkere tegenstander had deze keer en Sander speelde remise. Business as usual zou je kunnen zeggen.

Net toen we dachten dat we naar huis mochten kwam de bus uit Rotterdam terug. De overwinning aldaar moest luidruchtig worden gevierd. Zo te horen was de belofte van een hapje en vooral een drankje, zoals in de uitnodiging vermeld, niet loos geweest. Ook in Rotterdam kennen ze het meisjesbier. Wel een gezeligheid op zaterdag. Snel de borden weer tevoorschijn halen, ditmaal om er babi pangang op te gooien.

De woensdag daarna weer aan de bak! Een externe van het eerste tegen de Raadsheer. Zoals gezegd, winnen was verplicht voor ons en verliezen was verplicht voor Boven IJ om handhaving van P1 in de promotieklasse te verzekeren. En dan nog met veel bordpunten. Er werd hier en daar gefluisterd dat de voortekenen goed waren “omdat we zonder Paul meestal winnen”.

Over die wedstrijd tegen Raadsheer 1 valt nog wel het een en ander te melden. In de eerste plaats de tegenstander. Die jongens van de Raadsheer houden angstvallig hun openingsrepertoire geheim. Er zitten in dat team verschillende spelers met een rating van 2000+ en verschillende spelers met een rating van 1900+. Wie het net een beetje scant komt nauwelijks tot nergens een pot van die lui tegen. Dat lijkt haast onmogelijk. Bij iedereen vindt je schaakpotten. Noem een willekeurige speler, zoals bijvoorbeeld de ons welbekende E. Dekker. Als je “E. Dekker Schaak” googled kom je zo 7 correspondentiepartijen van de man tegen uit de jaren 1873-1874. Hij schreef ook boeken onder pseudoniem Multatuli overigens. Scan het net bijvoorbeeld voor Geert Renkema en je vindt een pot met zwart tegen ene Paul Muiser. Geert wint glorieus in het aangenomen damegambiet. Zo weet je weer wat voor de voorbereiding. Ook kom je ergens op het net de tekst tegen “van de pot van invaller Renkema begreep ik niet veel, maar zijn tegenstander kennelijk ook niet, want die verloor”. Is ook fijn om te weten. Van iedereen kan je wel wat vinden. Hoe hoger de rating, hoe meer potten je kan vinden. Maar zo niet de heren van de Raadsheer. Het lijkt wel of ze helemaal niet schaken!

2 Dus was het weer niet zo verrassend dat we wonnen. Een 5-3 zegen op Raadsheer 1 is een mooi resultaat, maar het mocht niet baten. Almere verloor van BovenIJ en degradatie lijkt een feit. Gelukkig konden we een dagje later al weer aan de bak om de teleurstelling weg te schaken. De afgelopen donderdag. De ontknoping van het seizoen nadert en er zijn mensen, zoals ik zelf bijvoorbeeld, die nog geen periode hebben gepakt. Het wordt een rare ontknoping. In groep 1 wordt elke periode door Frans gewonnen. Zo ook deze. Er zal vast een periode naar Yvette gaan, aangezien zij de enige in groep 1 is die scoringsvermogen nog een beetje aan opkomst koppelt, maar met plek 11 in de algemene ranglijst wordt het toch al een moeizame kampioenskandidaat. Voor het overige moeten we de kandidaten zoeken op de plekken 15, 16 en 19 in de algemene ranglijst. Dat zou toch een verrassende ontknoping zijn.

Dan groep 2. De eerste periodes zijn volgens mij met een paar compensatiepuntjes in de tas naar de Scheermeijers gegaan. De laatste periode moet uitwijzen wie verder mee mag doen om de bekers. Jeroen speelde remise tegen Yvette, waar hij denk ik had moeten winnen. Ik won van Thomas Huffener. Mark Nieuwenbroek won van Bert van de Laar, Erik Dekker verloor extern en Remco was er niet. Het puntensysteem is hogere wiskunde, dus wat de gevolgen zijn zouden we aan Tobi of Meuwissen moeten vragen, of we moeten even wachten tot de voorzitter terug is uit Berlijn, maar spannend is het wel in groep 2.

Groep 3 is een beetje een vrijetijdsgroep. De hoogste spelers op de algemene ranglijst zijn Marcel Manshanden en Ger Kemper op respectievelijk plaats 21 en 24. Daarboven staat nog een bak spelers uit de groepen 4 en 5. Ontknoping is mij in ieder geval vooralsnog onduidelijk.

In groep 4 stonden 2 belangrijke potten op het programma tussen de Boer en van de Wiel (de taaie de Boer won) en tussen Rob-Pc3-van-Haastere en Marc-ik-ken-toch-geen-openingen-Meuwissen. Pc3 bleek dit keer correct en Rob won. Het zou een mooi viertal zijn voor een vierkamp. De andere groepen behandelen we een andere keer. Rest ons te zeggen dat de penningmeester diep in de nacht mensen aan het verzamelen was om te gaan toepen. Dat leek me een strategisch moment om er tussenuit te knijpen.