De 9e editie van het Best of the West ging eind september 2021 van start met ongeveer 120 deelnemers. Het toernooi werd ruw onderbroken door de lockdown die de regering instelde wegens de gevreesde omikronvariant van het coronavirus. Ronde 3 die gepland stond op 8 januari 2022 moesten we helaas afgelasten. Gelukkig viel de omikronvariant mee en beëindigde de regering de meeste coronamaatregelen op 25 februari. We hebben een extra datum aan het toernooi toegevoegd, 18 juni 2022, om de afgelaste ronde in te halen, zodat alle 7 rondes uiteindelijk zijn gespeeld.

Het toernooi werd overtuigend gewonnen door Jouke van Veelen. Hij mag de titel Best of the West in heel Amsterdam voeren. Van harte gefeliciteerd Jouke!

Opvallend was dat drie spelers met een relatief lage startrating hele goede resultaten boekten en alle overige prijzen in de A-groep wonnen:

 • Sven Damen had bij de start van het toernooi een rating van 1717, maar eindigde met een tpr van 1908 op de 4e plaats. Hij won de 3e ratingprijs tot 1900 en die tot 1750.
 • Rolinde den Heijer had een rating van 1698, maar eindigde met een indrukwekkende tpr van 2117 op de 3e plaats. Ze won zodoende de 2e prijs tot 1750 en tot 1900, én de 3e prijs algemeen.
 • Vincent Panhuysen had een rating van 1470 en mocht op zijn verzoek in de A-groep deelnemen. Met 5,5 punten en een tpr van 1999 won hij de 2e prijs algemeen en de 1e ratingprijs tot 1900 en tot 1750

Het is de prijswinnaars van harte gegund, maar we zouden het leuker vinden om de prijzen in de toekomst over zoveel mogelijk deelnemers te verspreiden. We gaan kijken hoe we dit volgend seizoen anders kunnen regelen. De nieuwe prijzenregeling wordt uiteraard voor aanvang van het toernooi bekend gemaakt.

Verder viel dit seizoen op dat we relatief veel afwezigen hadden, de meesten gelukkig met tijdige afmelding. Een van de oorzaken was uiteraard de coronapandemie; regelmatig moest een deelnemer na een positieve testuitslag minimaal 5 dagen in thuisquarantaine. Maar er waren helaas ook vrij veel verlate afmeldingen en afwezigheid zonder bericht. Sommige verlate afmeldingen waren het gevolg van te respecteren overmacht zoals ziekte, familieomstandigheden of een positieve coronatest. Maar te vaak was een deelnemer de toernooironde of het afmelden domweg vergeten. We blijven er als toernooiorganisatie op hameren om een agenda bij te houden en tijdig af te melden, maar de verantwoordelijkheid hiervoor ligt toch echt bij de betreffende deelnemers.

Alle prijswinnaars van het 9e Best of the West

A-groep:

 1. Jouke van Veelen
 2. Vincent Panhuysen
 3. Rolinde den Heijer

A-groep tot 1900:

 1. Vincent Panhuysen
 2. Rolinde den Heijer
 3. Sven Damen

A-groep tot 1750:

 1. Vincent Panhuysen
 2. Rolinde den Heijer
 3. Sven Damen

B-groep:

 1. Stefan Markx
 2. Harrie Boom
 3. Tejo Hagen

B-groep tot 1500

 1. Bert Gerards
 2. Victor Bartman
 3. Bert-Jan Melchers

B-groep tot 1300

 1. Willem Spaan
 2. Karel van Hattum
 3. Jeffrey Becker
A-groep: B-groep: