Frans Schoffelmeer is Best of the West

In de periode van januari t/m juni 2013 organiseerden we voor de eerste keer het Best of the West toernooi, dat open stond voor alle schakers. Het bijzondere aan het toernooi is de formule: zeven partijen op zaterdagmiddagen verspreid over het seizoen. Zodoende spelen de deelnemers ongeveer een keer per maand één partij in het weekend. Dat is weer eens iets anders dan het gebruikelijke weekendtoernooi met 7 partijen in één weekend (wat veel schakers te zwaar vinden), of een toernooi op opeenvolgende dagen (waarvoor je een week vrij moet kunnen nemen).

Laten we eerlijk zijn, we hebben de formule dankbaar afgekeken van het Kattenburger Open van onze vrienden van De Raadsheer in het centrum. Die club organiseert dit toernooi al 5 jaar op zondagmiddagen en heeft structureel zo’n 80 deelnemers (wat de maximum capaciteit van hun zaal is). We hebben onze zaterdagen gekozen in andere weekenden, zodat de toernooien elkaar niet onnodig beconcurreerden en liefhebbers aan beide toernooien konden meedoen (wat ook inderdaad gebeurde).

Waar komt de naam ‘Best of the West’ eigenlijk vandaan? Het was de eretitel van de Nederlandse grootmeester Jan Timman, die in de jaren 80 van de vorige eeuw in de wereldtop speelde. In die tijd domineerden schakers uit de toenmalige Sovjet-Unie de schaakwereld en Timman was op de piek van zijn carrière de beste schaker uit het westen, op de derde plaats van de wereldranglijst na de Sovjets Gary Kasparov en Anatoly Karpov. Als SV Amsterdam West kennen wij de titel toe in de bescheidener geografische context van Amsterdam (Nieuw-)West.

De eerste editie van het toernooi trok 46 deelnemers, waar we erg tevreden mee waren. Er werd ingedeeld volgens het Zwitsers systeem met één grote groep. Er waren prijzen voor de ratinggroepen tot en vanaf 1700. Best of the West is geworden: Frans Schoffelmeer met 6 uit 7.

De prijswinnaars van de ratinggroep vanaf 1700 waren:

1.            Frans Schoffelmeer: 6

2.            Peter Hoomans: 5,5

3.            Peter Manuel (beker), Patriek Tromp en René Pijlman:  5

De prijswinnaars van de ratinggroep tot 1700 waren:

1.            Marc Meuwissen: 4,5

2.            Rommert Bakker: 4,5

3.            Peter Elisen (beker), Wim Suyderhoud en Arie van Walraven: 4

Marc Meuwissen bereikte de 1e plaats van de tweede ratinggroep onder andere door verrassend oud-Probleem-jeugdlid Morrison Lesger (2066) te verslaan, die daarna in de strijd om de prijzen geen rol van betekenis meer speelde. Frans Schoffelmeer ging vanaf ronde 4 aan de leiding en liet zijn koppositie niet meer los.